De waterspanning geeft de energieverhouding in het water van de poriën in de bodem weer. Het kan om diverse redenen van belang zijn om de waterspanning te meten:
- om de stroomrichting van het grondwater te kunnen bepalen
- ter controle op zettingen bij het aanbrengen van terreinophogingen
- om na te gaan met welk tempo de ophoging van dijken en weglichamen kan worden voortgezet zonder gevaar te lopen
- om te kunnen bepalen tot welke diepte zonder spanningsbemaling kan worden ontgraven in een bouwput, zonder dat gevaar voor opbarsten van de bodem bestaat
- om waterdrukgegevens te verschaffen ten behoeve van een zo economisch mogelijke berekening van damwandprofielen
- bij het bepalen van de noodzaak van een bronbemaling en na installering hiervan het vaststellen tot op welke afstand ervan een grondwaterstandverlaging optreedt
- bij het plaatsen van paalfunderingen, vooral in poldergebieden en langs grote rivieren
- om te bepalen welk vultempo van opslagtanks moet worden aangehouden tijdens de proefbelasting van de tank met water
Theorie en ervaring hebben ons geleerd dat de mate waarin de waterspanning afwijkt van het normale verloop een zeer grote invloed kan hebben op de eigenschappen van de grond. Bij een grote wateroverspanning moet bijvoorbeeld gerekend worden op het sterk verminderde schuifweerstand van de grond. Het is daarom van groot belang goed inzicht te hebben in het verloop van waterspanningen in de ondergrond.
Online monitoringstools
De waterspanning kan worden gemeten met behulp van peilbuizen, of met elektrische waterspanningsmeters. Hoogveld Geonius beschikt over diverse soorten meetapparatuur om monitoring geautomatiseerd voor u te verzorgen. Zo kunnen we bij afwijkingen zorgen voor een automatische alarmering. Meetgegevens kunnen via een webportal beschikbaar worden gemaakt.
> Lees in dit artikel meer over onze slimme sensoren om grondwaterstanden online te monitoren